Panikatak nedir?
Panik Atak Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Panik atak insanlarda aniden ortaya çıkan korku, bunalma ve sıkıntı halini ifade etmektedir. Panik atak nöbeti yaşan bir kişi kendisine bir zarar geleceğini düşünür. Yakın bir zamanda öleceğini tahmin etmektedir. Panik atak nöbeti şiddetli bir şekilde başlayıp, hasta üzerindeki etkisini zamanla kaybettirmektedir.Yapılan araştırmalarla panik atak nöbeti geçiren insanların oranı %2 civarında olduğu görülmüştür. Panik atak nöbeti geçiren hastaların birçoğu uzman bir hekime başvurmamaktadır. Panik atak hastaları incelendiğinde büyük bir kısmının kalp hastalığı geçirmiş olduğu görülmektedir. Geçirilen kalp krizi bu hastaları etkilemiştir. Bu yüzden tekrar kalp krizi geçireceğini düşünerek korku duyarlar. Nöbet geçiren hasta genel anlamda panik halindedir.
Aslında panik atak psikoloji sorunlardan kaynaklanmaktadır. İnsan psikolojisinin bozulması sonucunda ortaya çıkar. Panik atak nöbeti geçiren hastalar ise bu şekilde düşünmemektedir. Yaptıkları panik durumunun gerçek bir sebebi olduğunu söylemektedir.
Panik Atak Nöbeti Özellikleri
- Panik atak hastalığı çocuklarda fazla görülmemektedir. Gençlik yıllarında başlayan panik atak nöbetleri orta yaşlarda şiddetini arttırabilmektedir.
- Panik atak nöbetleri hastanın günlük yaşamını etkilemektedir. Aslında hiçbir sorun yokken, başına bir olay geleceğini düşünmeye başlar ve korku hali içinde yaşar. En ufak bir konuya canı aniden sıkılmaktadır. Panik atak nöbeti geçiren hastalar sıklıkla bunalıma girerler. Bu olumsuz etkilerden dolayı kendilerine olan öz güvenleri yoktur. Kişi genelde çıkamayacağı yerlere girmemektedir. Örneğin; otobüste hemen kapı kenarında bulunmaktadır. Evde tek başına kalmak istememektedir.
- Panik atak nöbetleri 10 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir. İlk 10 dakika içinde artan şiddete sahip bu nöbetler dakikalar ilerledikçe şiddetini azaltır. 1 saatten fazla bir nöbet durumu ise görülmez.
- Psikolojik bir hastalıktır.
Panik Atağı Ortaya Çıkaran Durumlar
- İnsanların kapalı mekanlarda durması panik atağı tetikler. Çünkü zaten kendine öz güveni az olan kişi, kendisini kapalı ve havasız bir ortamda bulduğunda bunalmaya başlayacaktır. Sonucunda kafasında kötü senaryolar oluşmaya başlar.
- Hastaların topluluk içinde iş görme zorunluluğunda olması panik atağı tetiklemektedir. Yapacağı işin zorluğunu düşünerek, başarısız olma kaygısı içine girer.
- Troid bezi hastalıkları panik atağa neden olmaktadır. Bu hastalıkta vücutta kalsiyum ve fosfor elektrolitlerinde düzensizlik meydana gelmektedir. Bu durum nöbeti tetiklemektedir.
- Bu hastalar için yüksek yerlerde bulunması sakıncalıdır. Köprü ya da bir binanın üst katlarında bulunan kişi ani nöbetler geçirebilmektedir.
- Aşırı miktarda kafeinli içecek tüketimi risklidir. Kafein direk beyine etki etmektedir. Merkezi sinir sistemimizde bozukluklara neden olan aşırı kafein alımı, panik atak nöbetlerini tetikler.
- Kalabalık alanlar panik atak nöbetlerinin sıklıkla görüldüğü yerlerdendir. Çünkü; bu yerlerde insanlar çabuk sıkılmakta ve panik yapabilmektedir.
- Depresyon gibi birçok psikoloji hastalıklar beraberinde panik atağı da getirebilir.
- Günlük yaşamda rahatsızlıklarımızdan dolayı kullandığımız ilaçların yan etkisi olarak panik atak nöbetleri görülebilir.
- Yaşamımızdaki stres panik atak nöbetlerini ortaya çıkarmaktadır. Örneğin; yazılı sınavda öğrencinin sürenin yetmeyeceğini düşünmesi onu panik durumuna sevk eder. Halbuki her şey yolundayken aklına gelen bu durum sınavında başarısızlığına neden olmaktadır.
Panik Atak Nöbeti Sırasında sıklıkla karşılaşabileceğimiz durumlar;
- Nefes darlığı
- Çarpıntı
- Aşırı terleme durumu
- Vücudun titremeye başlaması
- Meydana gelen ölüm korkusu ve çıldırma korkusu
- Aniden üşüme ya da ateş basması
- Göğüs ağrısı, göğüs daralması ve bunalma
- Kendini kontrol edememe
Panik atak nöbetlerinin temelinde korku hali yatmaktadır. Kişi artık meydana gelebilecek olaylardan korku duymaktadır. Önceden geçirmiş olduğu panik atak nöbetleri aklına sık sık gelmektedir. Bu yüzden sürekli tekrar panik atak nöbeti geçirirsem ne yapabilirim sorusunu düşünmektedir. Bu yüzden günlük yaşantısını diğer insanlar gibi sürdürememektedir. Özellikle dışarı tek başına çıkmak istemez. Çünkü; dışarı tek başına çıkarsa ve nöbet geçirirse ona kimsenin yardım etmeyeceğini düşünür.
Panik atak sürecini aşama aşama açıklayacak olursak;
Birinci aşama
İlk panik nöbetinin geçirilmesiyle başlamaktadır. Bu panik nöbetleri zamansız bir şekilde yaşanmaktadır. Çünkü; belirtileri tam olarak anlaşılamamaktadır. Acil olarak hastaneye gitme ihtiyacı hissedilir.Çoğu kişide beraberinde panik bozukluklarını getirir.
İkinci aşama
Kişi birinci aşamada geçirdiği nöbetler hakkında düşünmeye başlamaktadır. Bu aşırı zihinsel meşguliyet kişide endişe ve korku durumu yaratmaktadır. Panik bozukluğu daha belirginleşmektedir.
Üçüncü aşama
Korku, üzüntü, sıkıntı, endişe gibi faktörlerin tam olarak yaşandığı aşamadır. Panik atak belirtileri karşımıza çıkmaktadır. Kişi günlük yaşamında değişikliklere gitmektedir. Örneğin; sık sık spor yapan birisi artık kalp krizi geçireceğini düşünür ve spor yapmamaya başlar. Üçüncü aşamaya gelindiğinde mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.
Panik Atak Tedavi Yöntemleri
Öncelikle hastada panik atağa neden olan faktörler tespit edilir. Çünkü, bu nedenler kişiden kişiye değişmektedir. Eğer hastalık tamamen biyoloji kökenli ise ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Ancak genelde psikolojik nedenleri de vardır.Bu yüzden beraberinde psikoterapi de yapılmalıdır. Özellikle davranış psikoterapisi yöntemi ile hasta nöbet sırasında davranışlarını kontrol edebilmektedir. Bu sayede nöbet eski durumuna göre daha etkisiz olmaktadır. Yaklaşık 1 yıl sürebilecek tedavi sayesinde hastada panik atak nöbeti geçirme riski azalmaktadır
Post a Comment:
Fazlasını biliyorsan yorumlayabilirsin!!!