24 Aralık 2013 Salı

Geçmişten günümüze kadar iletişim teknolojilerindeki değişimler

Şüphesiz bu büyük değişimi görememek körlük demektir. Geçmişteki iletişimi düşünmek dahi istemeyiz. Şimdi saniyeler içerisinde dünya üzerindeki istediğimiz herhangi bir noktaya ulaşabiliyoruz. Ancak geçmiş zamanlarda mektup ve telgraf ile ve sadece belirli merkezlerden yapılabilen iletişim kurmanın ne kadar zor olduğunu düşünmek çok da zor değil. Ancak o zamanki yaşam şartlarında yaşayıp o zamana adapte olmuş insanlar için bu çok da zor değildi. Çünkü onlar uyduları, telefonları ve diğer sosyal ulaşım araçlarını görmedikleri için aradaki farkı asla anlayamazlardı. Şu an için de insanların iletişim konusunda ulaşabildiği maksimum hız radyo sinyallerinin hızıdır. Daha uç noktayı bilmiyoruz ve bilmediğimiz bir şeyi de doğal olarak hayal edemiyoruz.

Ancak bundan belki bir kaç yüzyıl sonra samanyolu galaksisi dışındaki farklı yaşam alanları bulunacak ve buralarla bizden binlerce ışık yılı uzakta olan bu yerlerle iletişim kurmak için farklı dalga boyları keşfedilecek. Bu keşfedilmiş dalga boylarıyla 2013 teknolojisinin hayal dahi edemediği uzaklıklarla iletişim kurulacak veya farklı iletişim standartları geliştirilecek. O zaman yaşayacak olan insanlar bizim yaşadığımız bu yılları düşünerek bize acıyacaklar belkide. Bizim telefonlarla iletişim kurduğumuzu birbirlerine söyleyip dalga geçecekler belki. Belkide gözleriyle fotoğraf çekip başka bir arkadaşlarına bunu bilinçaltı güçleriyle yollayacaklar ve şimdiki zamanları düşünerek, bizim fotoğraf makineleriyle fotoğrafladığımız fotoğrafları sosyal paylaşım araçlarıyla birbirimize yolladığımızı ve ne kadar da uzun iş yaptığımızı düşünecekler.

Kim bilir. :) Bu arada sanırım tarihe not düştüm. Bundan 10 bin yıl sonra bu yazılar geleceğe yazılmış bir mektup görevi görebilir. :)

Post a Comment:

Fazlasını biliyorsan yorumlayabilirsin!!!