24 Aralık 2013 Salı

Yön bulmada kullanılan yöntemler

Yön bulmada kullanılan bir çok yöntem bulunmaktadır. Eğer sağ elinizi güneşin doğduğu yöne doğru uzatırsanız ön istikametiniz her zaman kuzeyi gösterecektir. Arkanız güneyi ve sol istikametiniz batıyı gösterecektir.

1- Pusula ile yön bulma yöntemi

Yön bulma yöntemlerinin içerisindeki en kolay ve pratik yön bulma sistemidir. Pusulalar dünyanın manyetik alan çizgilerinden faydalanan sistemlerdir. Zıt kutupların birbirini çekmesi olayından yola çıkılarak hazırlanmışlardır. Pusula içerisinde N yönü, dünyanın çekim alanından etkilenir ve S yani kuzey istikametine yönelir. Pusula üzerindeki bu yönelmeden kuzeyi hemen bulabiliriz. Kuzeyi bulduktan sonra sağ tarafımız doğuyu, sol tarafımız batıyı ve arkamız güneyi gösteriyor olacaktır.


2- Güneşten faydalanarak yön bulmak

Güneşin doğduğu yere doğu battığı yere batı deriz. Güneş her zaman batıya doğru gider. Yere bir çubuk dikip çubuğun uç noktasının gölgesini işaretleriz. bir süre sonra (10-15dk) tekrar çubuğun gölgesini uç noktasını işaretleriz. Güneş batıya dogru gittiğinden gölgeis doğuya doğru yol alacaktır. İlk çizdiğimiz noktadan, ikinci çizdiğimiz noktaya doğru bakış açısı doğu istikametini verecektir.

3- Kutup yıldızından faydalanarak yön bulmak
4- Analog saatlerden faydalanarak yön bulmak



Doğadaki bir unsurlar da yön bulmamıza yardımcı olabilir. Karınca yuvalarının yönleri kuzeye doğrudur ve yuvaların toprak yığılı olan tarafları güney istikametini gösterir.

Post a Comment:

Fazlasını biliyorsan yorumlayabilirsin!!!