30 Aralık 2016 Cuma

Türkiye'de tasarrufların artırılması  amacıyla kamu ve özel sektörde çalışanların işverenleri aracılığıyla Bireysel  Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılımını öngören süreç 1 Ocak'ta başlıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yeni yılla birlikte sisteme  ilk etapta bin ve üzerinde istihdamı olan özel sektör çalışanları dahil edilecek.

Personel sayısı 250-1000 olan özel sektör, kamu idareleri ve sosyal  güvenlik kurumlarında çalışanlar 1 Nisan 2017'de, çalışan sayısı 100-249 olan  işverene bağlı özel sektörde bulunanlar ise 1 Temmuz 2017'den itibaren sisteme  geçecek.

Buna göre kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren veya yeni işe giren  45 yaşını doldurmamış çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı  miktarı, prime esas kazancın yüzde 3'ü olacak.
Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, mevcut bireysel  emeklilik sistemi ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviki  verilecek. Çalışanlara 2 aylık cayma süresi tanınacak. Bu süre sonunda sistemde  devam etmeye karar verenlere bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak.  Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir  sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde   5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.

Otomatik katılım sistemine şartları taşıyan tüm çalışanlar dahil  olacak. Çalışanlar otomatik katılım kapsamı dışındaki BES sözleşmesiyle otomatik  katılım sistemine devam edemeyecek.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE MAAŞLARDAN NE KADAR KESİNTİ OLACAK?

Bunun yanı sıra emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı teşviki verileceğine dikkat çekildi.

İşverenlerin öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından  yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olduğu kaydedilen açıklamada, “Halihazırda sektörde faaliyette bulunan 18 emeklilik şirketi ile işverenlerin sözleşme imzalaması mümkün bulunmaktadır” denildi.

İşverenin, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaması veya geç aktarması halinde çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı  telafi etmek zorunda olduğu belirtilen açıklamada işverenlerin çalışanların katkı paylarının yönlendirileceği fonlara ilişkin olarak ‘faiz içeren’ veya ‘faiz içermeyen’ şeklinde tercihlerini almak, tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulunmakla yükümlü bulunduğuna dikkat çekildi.

Çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarının, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3’ü olacağı kaydedildi.

CAYMA HAKKI VAR

Otomatik katılımlı Bireysel emeklilik sistemi kapsamındaki çalışanlar, işveren tarafından bireysel emeklilik sözleşmesi başlatılan tarihten itibaren iki ay içerisinde cayma hakkını kullanabilirler. Bu durumda çalışanın sözleşmesi iptal edilir. Diğer yandan, cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintilerin, hiçbir kayıp olmadan on gün içerisinde iade edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkını kullanan çalışanın maddi olarak hiçbir kaybı olmayacak.

İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 

 İşverenler ise otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme  konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş 18 emeklilik  şirketinden en az biri ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olacak.  Sözleşme imzalayacağı şirketin seçiminde, hizmet kalitesi ve çalışanlara sunulan  avantajları dikkate alacak işveren, çalışan tarafından sisteme ödenecek katkı  paylarının çalışanın ücretinden kesilerek emeklilik şirketine aktarılmasını  sağlayacak.

Söz konusu katkı payının zamanında emeklilik şirketine aktarılmaması  veya geç aktarılması halinde işveren, çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal  kaybı telafi etmek zorunda olacak. Tahsil işlemleri, emeklilik şirketleri veya bu  amaçla yetkilendirilecek bir şirket tarafından takip edilecek.

Çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla iş yeri olan  işverenler için bütün iş yerlerindeki çalışanlar toplamı göz önünde  bulundurulacak.

İşverenle şirket arasında tarafların yükümlülüklerini detaylandıran  bir sözleşme imzalanacak. Otomatik katılım kapsamında çalışanlardan herhangi bir  form doldurulması veya herhangi bir imza istenmeyecek. İşveren otomatik katılım  sistemi kapsamında çalışanı adına katkı payı ödemesi yapamayacak. Diğer taraftan,  işveren grup emeklilik sözleşmesi (İGES) kapsamında çalışana katkı payı ödemesi  yapılabilecek.  Birden fazla işverenle çalışanlar için otomatik katılım  kapsamında her bir işvereni nezdinde otomatik katılım sözleşmesi açılacak.

 
DEVLET KATKISI NE KADAR OLACAK?

 Otomatik katılım kapsamında sunulacak yüzde 25 devlet katkısı teşviki  ile bin liralık ek devlet katkısını hak kazanma süreleri, sistemde tamamlanan yıl  sayısına göre aynı olacak. Buna göre 0-3 yılda sistemden ayrılanlara devlet  katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10  yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl  bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.

Otomatik katılım kapsamında elde edilen emeklilik ve devlet katkısına  esas süreler ile diğer hak ve yükümlülükler, bu kapsamda kurulmamış BES  sözleşmeleri ile birleştirilemeyecek.

Çalışan işten ayrılması durumunda, doğrudan emeklilik şirketi ile tüm  iş ve işlemlerini gerçekleştirecek. Çalışan katkı payı ödemeye dışarıdan devam  edebilecek veya hesabını sonlandırabilecek.

Post a Comment:

Fazlasını biliyorsan yorumlayabilirsin!!!