22 Mart 2020 Pazar

Covid19 virüsünün ilk yayılmaya başladığı tarihlerdeki öldürücülük oranı %2 civarlarında seyretmekteydi. Bulaştığı kişilerin ortalama %2 sini öldüren virüsün son zamanlardaki öldürücülük oranı % 4,30 bandına yükseldi. Iran ve İtalya gibi ülkelerden gelen bazı raporlarda; muhatap olunan covid19 varyantının, Wuhan coronavirüsüyle benzerlik gösterse de aslında mutasyona uğramış başka bir şekli olduğuydu. Bazı uzmanlar Wuhan coronavirüsünün mutasyona uğrayarak farklı bir varyanta evrildiğini ve Wuhan coronavirüsüyle enfekte olup iyileşen hastaları tekrar enfekte edebileceğine dair açıklamalar yapmıştı.
Wuhan’da tedavi edilip taburcu edilen bazı hastaların, tekrar enfekte olarak hastanelere başvurduğu vakalar da rapor edilmişti. Bazı genetikçiler mutasyona uğramış bir corona varyantının, çok daha tehlikeli olabileceğini ve ilerleyen aşamalarda bu virüsün tam olarak yokedilemeyebileceğini ve geleneksel grip virüsü gibi her yıl farklı bir mutasyon geçirmiş varyantının tekrar bir saldına sebebiyet verebileceğini öngörmekteler.


22 Mart 2020 itibarıyla Wuhan coronavirüsüne karşı bir aşı geliştirilebilmiş değil. Herhangi bir kesin tedavi yöntemi bulunmuyor ve virüs bulaştığı kişilerin akciğerlerinde ağır tahribata yol açarak akciğer kapasitesini ciddi derecede düşürüyor. Enfekte olan kişilerin direnç sistemlerinin zayıf oluşu veya kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde virüsün öldürücülüğü %60 lara kadar çıkabiliyor. Enfekte olan bir kişi hastalığın ilerleyen aşamalarında ciddi nefes alma problemleri çekiyor ve etkin bir yaşam destek yada yapay solunum cihazının olmaması durumunda ise boğularak ölüm gerçekleşiyor.

Post a Comment:

Fazlasını biliyorsan yorumlayabilirsin!!!